Η περιοχή της Γέρας είναι κυριολεκτικά βυθισμένη μέσα στο πράσινο και στους ελαιώνες και προήλθε από τη συνένωση 6 χωριών.
Παπάδου (με τα παραδοσιακά σπίτια και τα όμορφα αρχοντικά που χρησιμοποιούνται για πολιτιστικούς σκοπούς. Υπάρχει η εκκλησία του Ταξιάρχη, έργο του 1836, με εικόνα του αρχαγγέλου σε ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Άξιο προσοχής επίσης, το καμπαναριό της, έργο του 1911, ένα πραγματικό αριστούργημα γλυπτικής, από σκούρα μαλακόπετρα και μάρμαρο).
Σκοπέλου (ένα παραδοσιακό χωριό, με γραφικά δρομάκια, μικρά καφενεδάκια και την εντυπωσιακή πλατεία του, όπου αμέσως κεντρίζει το βλέμμα μια από τις ωραιότερες βρύσες του νησιού, φτιαγμένη από μπλε ντόπιο μάρμαρο το τόξο της και δύο κίονες, που στεφανώνονται από λευκά κορινθιακά κιονόκρανα).
Παλαιοκήπου ( με το ναό του Aγίου Eρμολάου, τρίκλιτη βασιλική χτισμένη το 1795).
Περάματος, (λιμάνι και εμπορικό κέντρο της περιοχής, συνδέει τη Γέρα, μέσω του πορθμείου που καταλήγει στην Kουντουρουδιά, με τη Mυτιλήνη)
Στη Γέρα η ελιά κυβερνούσε τον τόπο. Tα ελαιοτριβεία (με αρχαιότερο του ‘Φιδέλε’ το 1863) αντικαθιστούν τους ζωοκίνητους ελαιόμυλους. Tο Πέραμα το «επίνειο» της Γέρας απέκτησε μοναδικά βιομηχανικά κτίρια όπως σαπωνοποιείο, ελαιοτριβεία και ταλκομηχανές, ενώ σαν λιμάνι, εξυπηρετούσε όλη τη περιοχή. Bασικό κτιριακό συγκρότημα της περιοχής το βυρσοδεψείο και δίπλα του ο γραφικός τώρα ανεμόμυλος χτισμένος πριν το 1830.
Η Γέρα απέχει 20 χλμ. από την πρωτεύουσα της Λέσβου την Μυτιλήνη. Η συγκοινωνία με λεωφορεία του Yπεραστικού K.T.E.Λ. είναι τακτική, η δε διαδρομή είναι κυριολεκτικά καταπληκτική. Tο κλίμα στην περιοχή είναι πολύ υγιεινό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια λόγω των μελτεμιών που φυσούν εδώ, όπως και σ’ όλο το Αιγαίο. Οι κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια, την αλιεία και τον αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια τουρισμό. Επειδή ο κόλπος έχει 7,5 μίλια μήκος και and 2,5 μίλια φάρδος, αποτελεί ένας από τους σημαντικούς κόλπους της Ελλάδας και φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα πτηνών και ζώων.
Χαρακτηριστικές είναι οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών, «Θέρμα Γέρας» που βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή. Γύρω από την πηγή τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την χρήση τους από την αρχαιότητα. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανακαινίστηκαν, γεγονός που αποδεικνύεται από την εσωτερική διακόσμηση του χώρου, κατά το πρότυπο των τούρκικων λουτρών (χαμάμ). Σήμερα λειτουργούν υπό την εποπτεία του Δήμου Μυτιλήνης. Το νερό θερμοκρασίας 39,5 C, συνιστάται για την θεραπεία εμφράξεων οργάνων της κοιλιακής χώρας, καθώς και άλλων νοσημάτων.
Παρόμοιες θερμές πηγές βρίσκονται και στη περιοχή «Ζέστά» που βρίσκεται απέναντι από το ψαροχώρι Πυργί. Επίσης υπάρχουν στον Άγιο Ισίδωρο κοντά στο βουνό Δίβολον στην ανατολική ακτή, στο μικρό νησί απέναντι στους Πύργους (δίαυλος) και στον Άυλωνα (έξω από το στόμιο του κόλπου)
Για κολύμπι και διασκέδαση και για τα γραφικά τους ταβερνάκια, προτιμήστε τις καταπληκτικές παραθαλάσσιες περιοχές, Ευριακή, Τάρτι και Πέραμα.
H περιοχή της Γέρας προσφέρεται και για περιπατητικές διαδρομές μέσα από τα μονοπάτια της ελιάς. H πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή απ’το Σκόπελο προς το βουνό Kαρυώνας.
Τέλος, σε μικρή απόσταση από τον Κόλπο, βρίσκεται η Κουντουρουδιά, απ” όπου καραβάκι σε περνάει απέναντι….